Hvordan Crickster blev til virkelighed

Crickster’s historie startede med at idémanden stødte på insekter i Thailand for først gang i 2010, da han som eliteudøver tog et halvt år til Thailand for at træne Thaiboxing i byen Chiang Mai. I Thailand var træningen intensiv og det krævede rigtig meget mad for at kunne træne 6 dage om ugen 3-6 timer om dagen. Om aftenen gik Martin derfor ofte på det nærtliggende madmarked. Det var her Martin første gang stiftede bekendtskab med spisning af insekter. Der var insekter i alle afskygninger: ristede larver, glaserede græshopper og indbagte fårekyllinger. Martin blev fortalt at i Thailand bliver insekterne betragtet som en delikatesse, men for ham var det bare super interessant at prøve noget nyt og spændende. Opfattelsen ændrede sig dog fuldstændig efter at have smagt det første helristede insekt og hånden allerede var på vej ned efter endnu en smagsprøve. På dette tidspunkt vidste Martin slet ikke, hvor sundt eller bæredygtigt det var at spise insekter, men han købte en hel pose insekter med hjem den aften og spiste dem alle samme dag.

Da Martin igen kom til Danmark skulle han begynde på idrætsstudiet i Aalborg. I foråret 2015 læste Martin en artikel omkring en Canadisk farm, der var begyndt at lave pulver ud af fårekyllinger. Artiklen fortalte også om de sundhedsmæssige og bæredygtige fordele ved at spise insekter. Martin havde prøvet dem før og vidste, hvor delikate de små banditter var og tænkte straks at dette her pulver må man da kunne bruges til at lave velsmagende, næringsrige og bæredygtige fødevarer. Martin undersøgte hvad det krævede at starte en virksomhed, men fandt hurtigt ud af det hele ville gå lidt nemmere, hvis han fik hjælp af nogen som havde prøvet det her før. Martin faldt over en uddannelse, som hed forretningsinnovation, der med andre ord var en uddannelsen inden for innovativ iværksætteri i praksis. Martin tænkte at idéen om at lave innovative fødevare med insekter passede perfekt ind rammen og jeg helt sikkert kunne finde nogle ligesindede mennesker på studiet, der var klar på at nu skulle vi til at spise insekter i Danmark.

Crickster’s historie tog for alvor fart da Forretningsinnovation på Aalborg Universitet startede i september 2015, hvor Martin blev sat ind i en tilfældig gruppe. Martin fortalte til sin gruppe om sin vision om at bruge de velsmagende, næringsrige og bæredygtige insekter i mad i Vesten og de besluttede sig for at arbejde videre med ideen. I løbet af det første halve år dannede Martin og Jakob et venskab selvom de ikke arbejdede på samme projekt. I 2016, afsluttedes det første semester og Martins første team blev opløst, selv om Martin helhjertet og med stor passion havde kæmpet for at føre sin vision ud i livet. Jakob tog fat i Martin og spurgte “Tror du på denne idé?” og Martin svarede uden at blinke “Ja”… “Så lad få det til at lykkes”. Jakob havde med stor glæde arbejdet sammen med Anders i deres egen gruppe og fik ham med i Crickster hulen. Simon var kommet ind på 2. semester fra et andet studie og blev præsenteret for det nye Crickster team. Med sit kæmpe drive, erfaring og energi klikkede alle fire øjeblikkeligt og Crickster var klækket.

Derfra foretog alle fire research af mulighederne og udfordringerne via simple prototyper og interviews af potentielle kunder og fra september 2016 begyndte det at gå stærkt. Forretningsrådgiver og mentor, Mark Rosener hjalp Crickster med at skabe et stærkt netværk til bl.a. Heine Max fra Nordisk Tang og holdet fandt selv et industrielt køkken, hvorfra prototyper og de første salgsklare produkter er blevet lavet. En økologisk café i Aalborg indvilligede i at tage vores barer ind i deres sortiment, så vi har kunne teste på forbrugerne. I dag står Crickster med sine første to markedsklar produkter: Insnack333, 333 helristede melorme i tre forskellige varianter, der kan bruges som topping til salaten, suppen eller som en snack til øllen. Det andet produkt er dadelkuglerne Inbite333, 333 pulveriserede buffalo orme, der er blandet sammen med dadler og kerner.

Fordi studiet drejer sig om praktisk entreprenørskab, har vi haft muligheden for at bruge vores virksomhed som grundlag for vores uddannelse. Når studiet er overstået, fortsætter vi alle fuld tid på virksomheden. De første produkter blev lanceret i midten af april 2017 og vi er nu i fuld gang med at få kunder ombord og fortælle historien om insekternes superkræfter.