BLOG

Hvad er sunde og bæredygtige kostvaner?

Vores definition på bæredygtige kostvaner

“Bæredygtige kostvaner er de kostvaner med lav miljøpåvirkning, der bidrager til fødevaresikkerhed og til et sundt liv for nuværende og kommende generationer. Bæredygtige kostvaner er beskyttende og respektfulde for biodiversitet og økosystemer, kulturelt acceptabelt, tilgængeligt, økonomisk retfærdigt og økonomisk overkommeligt, ernæringsmæssigt tilstrækkelig, samtidig med at man optimerer naturlige og menneskelige ressourcer. “

Men hvad betyder det i praksis? Vi har sat nogle simple principper op for sunde og bæredygtige kostvaner:

Spis flere planter – F.eks. Frugt og grønt. Smid mindre mad ud – op til 30% af det vi køber smides ud som affald. Spis mindre kød – Kød bør være et velsmagende supplement i stedet for blot en central del af måltidet. Spis mindre forarbejdetmad – Forarbejdet fødevare har tendens til at være mere ressourceintensive at producere og ofte har de et højt indhold af sukker, fedt og salt. Spis certificeret mad – køb mad der er mærket med det formål at gøre noget godt for dig og miljøet. Vi vil også gerne simplificere bæredygtige kostvaner endnu mere: Spis ofte, ikke for meget, primært planter.

Sundhed og bærdygtighedspyramiden

Denne visuelle pyramide af sunde, og bæredygtige kostvaner er lånt af Barilla-instituttet i Italien. Den viser synergien mellem det at spise sundt og hvordan det påvirker miljøet.

Syv principper du bør være bevist om i dagligdagen

Sigt efter at være affaldsfri. At reducere madaffald (og emballage) sparer energi og naturressourcer der bruges til at producere og bortskaffe det, såvel som den økonomiske fordel. Spis højere kvalitet og mindre kød og mælkeprodukter. Spis flere grøntsager og frugt, og mindre mængde af animalske produkter. Sørg for at dine produkter lever op til miljøstandarter så du hjælper med at reducere sundhedsrisici for dig og dine nærmeste og for at nedsætte drivhusgasser for miljøet. Køb lokale, sæsonmæssige og miljøvenlige fødevarer fra lokale gårder. Dette gavner dyrelivet og landskabet, minimerer den energi, der anvendes i fødevareproduktion, transport og opbevaring, og hjælper med at beskytte den lokale økonomi. Vælg Fairtrade-certificerede produkter. Denne ordning for fødevarer og drikkevarer importeret fra fattige lande, sikrer en retfærdig aftale for dårligt stillede producenter. Valg af fisk udelukkende fra bæredygtige kilder. Fremtidige generationer vil være i stand til at spise fisk og skaldyr, hvis vi handler nu. Vi bør beskytte vores floder og hav og det dyreliv der bor der. Få balancen rigtigt. Vi skal skære ned på sukker, salt og fedt. De fleste af os ønsker at undgå tvivlsomme ingredienser og processer som genetisk modifikation (GM) og de fleste tilsætningsstoffer. Det bedste du kan gøre er at gro dine egne grøntsager og købe resten fra lokale.